Skip to content

Varm og vis slår kold og kynisk

Varm og vis slår kold og kynisk

Tema

22. januar 2021

Hørte I også, hvad mr. Joe Biden sagde den anden dag i sin tiltrædelsesforelæsning i doubleyou? 

… Øh, jeg mener selvfølgelig hans indsættelsestale som USA’s nye præsident:

”We can do it if we open our souls instead of hardening our hearts.” 

Biden, du er velkommen i doubleyou, og din tale må gerne ligge her på Mesterværkstedet, for dér skrev du dig lige direkte ind i det måske mest afgørende mantra, som jeg prøver at efterleve og eftervise, og som er en af flere kernekræfter i vores fællesskab. 

Måske er det en label, vi kan sætte på Trump, at han er King of kold og kynisk. 

Opdraget i sportens verden har jeg fra dag ét lært, at det er godt at være kold og kynisk. I denne forståelse tales der for evnen til i tilspidsede situationer at bevare roen og være beslutsom. Men oftest henviser udtrykket, når alt kommer til alt, oftest til resultatet af handlingen og ikke nødvendigvis, om personen rent faktisk havde roen, var kold uden at mærke følelser osv. Det vil sige, at det er resultatet af handlingen, der er det væsentlige, og ikke nødvendigvis intentionen, oplevelsen eller metoden bag. 

I ledelsessammenhænge støder jeg ofte også på udtrykket, men her dukker ’kold og kynisk’ mere op i forbindelse med nedskæringer, fyringer og andre opstrammende handlinger. Her siger udtrykket måske mere om metoden, men henviser stadig til en resultatorienteret (bundlinje-) adfærd, der ikke skænker menneskene, der bliver fyret, eller dem der bliver ladt tilbage, mange tanker. Ja, i den reneste form vil kynismen ligefrem fornedre og latterliggøre gennem sarkasme og fnysen af andres motiver.

Den kolde og kyniske tilgang kan få dig langt – helt til præsidentposten og Tour de France-sejren (tænk på Lance Armstrong). Men hvad står der tilbage? Hvad kan føres videre? Og for hvem var det dét værd? Det er en magtfuld og stærk tilgang, men sjældent bæredygtig.

Jeg har for kort tid siden haft min ’tiltrædelsestale’ i Skandinaviens fodboldflagskib F.C. København, og her prøvede jeg at tale ind til overbevisningen om, at der er en anden og mindst lige så farbar vej, vi kan gå. 

Undersøgelsen af den varme og vise tilgang handler grundlæggende om at vise og skabe et bedre alternativ, som er mindst lige så succesfuld på den korte bane, men langt mere værdifuld på den lange. Du kan høre og se lidt mere om, hvordan jeg har tænkt mig at implementere dette i FCK. Samtidig vil jeg her også gerne slå på tromme for, at vores seneste bog, Ubehag, netop er første bid i en længere, omfangsrig sag om at gå filosofisk til værks og skabe bevægelse i den varme og vise tilgang. 

God fornøjelse, og God bless America.
Skrevet af

Jeg skriver for frihedens skyld. For opnåelsen af det forsvindende sekund af fuld mening, hvor jeg tror jeg har fat i den lange ende af verden og tror jeg kan og ved hele pisset, hvorefter livet igen tager over og viser mig hvor stort det er og hvor lidt jeg ved.  Min karriere vil livslangt være totalt optaget af at lege med ord, betydninger og forståelser for at kunne udfordre det bestående og vandre på grænsen til det vi endnu ikke ved.