Ubehag

Et nyt syn på præstation

Ordet præstation splitter folk. Nogle taler om ’high performance’ som om præstationer og resultater er meningen med livet. For andre er præstation et fyord associeret med forestillinger om folk der bevidstløst spæner rundt i en trædemølle. Begge opfattelser er forfejlede og udtjente.

At præstere kan aldrig være et mål i sig selv. Men uden præstationer kommer vi ingen vegne. De udfordringer menneskeheden står over for, kræver at vi præsterer på et ekstraordinært niveau. Derfor må vi nytænke præstation og præstationsledelse og se det i en mere nutidig og meningsfuld kontekst.

For at kunne præstere på et ekstraordinært niveau er vi nødt til at slippe mageligheden og træde ind i ubehaget. Vi skal blive bedre til at møde den usikkerhed og sårbarhed som præstation og ledelse af præstation indebærer, og være villige til at gå ad veje vi endnu ikke kender for at aktivere nye lag af vores ydeevne.

Bogen fordyber sig i de psykologiske og filosofiske aspekter ved ubehag i en præstationskontekst, og udforsker hvad det vil sige at være et præsterende menneske i vores tid. En tid, som kalder på en mere meningsfuld forbindelse mellem den ydre kompleksitet og den indre verden vi også besidder.

 

Udtagelser:

”Per aspera ad astra – gennem møje til det høje. At kunne hæve skulderne og holde ud har altid været god latin. Denne bog retter imidlertid på begavet vis fokus på at vælge sit besvær med omhu, og at lære ubehaget at kende for at kunne vælge det rigtige til. 

’Ubehag’ er aktuel i en tid hvor stadig flere motiveres af essentiel meningsfuldhed, og derfor har mere på spil. Og når vi skal gå på grænsen af vores ydeevne – og lidt til – må vi være parate til at slippe kontrollen og gå ind i ubehaget. For det er ikke mageligt at gøre sig umage. 

Så hvad enten du er optaget af at præstere til et nyt niveau, eller har ønske om at holde dig vital og relevant, så giver denne bog bedre forståelse og konkrete tips til at omfavne ubehaget.  

At læse bogen er de tre mest værdifulde timer jeg har brugt i meget lang tid.

’Ubehag’ er særlig relevant for dig der ønsker at præstere eller at lede. Men budskabet er så universelt at dette er bogen man bør give til alle konfirmander. Og så igen når de bliver 18 – og fuldstændig obligatorisk i bryllupsgave.”

Troels Bech, tidligere sportsdirektør og superligatræner.

 

”I en tid hvor vi alle fokuserer meget på at lykkes med alting – at have hurtig succes – er det tankevækkende at læse denne bog der flytter fokus væk fra den ydre anerkendelse og ind til spørgsmålet om at udfordre sine egne grænser: Rigtig succes forudsætter både mod, hårdt arbejde og en vilje til at gå ind i ubehaget ved for alvor at gøre sig umage.”

Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater.

 

”At skulle præstere som leder, i topsport eller i nye uvante sammenhænge kræver mod, vilje og at man er klar til at gå uden for sin komfortzone – der, hvor man føler ubehag. I mit eget arbejdsliv har jeg haft mange møder med ubehaget, og for mig har det været en vigtig lære at acceptere det som en præmis for at være i beslut-

ningens øje. Men endnu vigtigere har det været for mig som topleder og bestyrelsesformand at kunne gå hurtigt ind i den type samtaler hvor der er meget på spil, og det virkelig flytter noget. Spændende at læse forskellige vinkler og forklaringer på ubehagsfølelsen, og hvorfor den faktisk er med til at flytte noget.”

Merete Eldrup, bestyrelsesformand for Københavns Universitet og Nykredit, tidligere direktør i TV2.