Skip to content

At handle uden tvivl og tøven

At handle uden tvivl og tøven

Tema

22. april 2021

En del af de gamle samuraiers træning skulle hjælpe dem til at handle i krævende situationer med tidspres uden tvivl og tøven. Det fortæller mentalitetscoach og partner i doubleyou Christian Engell i podcasten Bech bag bolden fra 17. marts 2020, som jeg vil anbefale dig at lytte til, hvis du vil opnå lidt mere samuraikundskab.



Er du ikke selv fra fodboldens verden, så lad dig ikke skræmme. Fodboldspillere er også mennesker og fungerer derfor på samme måde mentalt, som du gør, langt hen ad vejen. Så hvis du kan genkende forhold, som at ”spillet” er blevet hurtigere, mange konkurrenter har et tilsvarende højt niveau som jer, så marginaler kan afgøre ”sejrene”, og at det mentale (og kulturen) spiller en rolle for succes, så er det ikke svært at oversætte til den arena, du skal præstere inden for, om det er et konsulenthus eller anden vidensvirksomhed, du kommer fra, eller om du er fra forskningens eller kulturens verden. Troels Bech, som er vært, er en erfaren leder, og hans spørgsmål er almengyldige med en lille oversættelse, og de metoder og tilgange Christian beskriver, arbejder han i øvrigt med på stort set samme måde, hvad enten det er inden for elitesport, erhvervsledere eller politiske partier, som faktisk har en hel del ligheder med ledelse af fodboldhold. 


Uden at spoile for meget af den medrivende samtale står det centralt i Christians arbejde at hjælpe performeren med afklaring. Er du afklaret, er du klar til mange situationer frem for kun de få, hvor du lærte en færdighed. Afklaring handler mere om, hvorvidt din filosofi er klar, end om rene færdigheder, som primært gør dig klar til den specifikke situation, du lærte dem i. 

Elitesport – og især de pengestærke – har en tilbøjelighed til at lægge mange ting til rette for udøveren, som dermed nemt ender i en regelfølgende mentalitet. Nøjagtigt det samme kan siges om mange organisationers ledelsessystemer og især performance management-systemer, selvom de sælges som ”frihedsskabende”. Hvis arbejdet med performerens afklaring sker, så det samtidig løfter performeren til et mere selvforfattende mindset, fører det til en meget stor ansvarlighed, da bevidsthed om egen vilje koblet med afklaring gør performeren i stand til at ”svare for sig” i mange situationer – som er dét, ansvar betyder. 

”Skal jeg som moderne leder-samurai nu bruge tid på noget så støvet, som hvad min filosofi er?” spørger du måske. Og det er lige, hvad det betyder. Hvilket også er grunden til, at Christian forstår sig selv som mentalitetscoach og ikke mentalcoach, som er traditionen i elitesport. Men en meget praktisk filosofisk fødselshjælper, må jeg tilføje, da hans arbejde skal fungere i en konkret verden med kort attentionspan. 

Gode gamle Stephen Covey (ham med de syv gode vaner) sagde på et foredrag, jeg hørte i starten af 2000-tallet: ”Ultimative fluidity must be met with ultimative firmness” (frit fra hukommelsen). Med ”fluidity” henviste Covey til det faktum, at du aldrig vil have fuld viden om det, du skal lede (eller det du skal performe i). Ellers arbejder du ALT for langsomt. Med ”firmness” mente Covey dine principper, men efter doubleyous erfaring er dine principper først robuste nok (eller ”ultimative firm”, som Covey kaldte det med beundringsværdigt svung), når de er funderet i en gennemtænkt filosofi. 

Det fører til den anden anbefaling, jeg vil give om Team Danmarks hjemmeside, hvor en række af de dygtigste danske landstrænere har delt videoer af deres trænerfilosofier.  www.teamdanmark.dk (du skal scrolle ned på siden for at finde filosofi-videoerne)

Som afslutning på den lederuddannelse, vi udviklede sammen med Team Danmark og trænerne selv, indtalte de deres trænerfilosofi som et tilbud om inspiration til andre, der arbejder på at afklare deres. Jeg finder selv inspiration i at lytte til disse erfarne træneres praktiske filosofier, som hjælper dem med at træffe beslutninger på daglig basis. 

At handle uden tvivl og tøven betyder nemlig ikke, at man kører efter en formel. Det betyder heller ikke, at du altid har svar på alt. Det betyder, at fordi du kender din filosofi, det du tror på og står for i arbejdet med præstation og mennesker, så kan du lytte, være smidig med de praktiske veje frem, men altid være tro mod det, du står for. Det giver klarhed og ro for dig og for dem, du skal performe sammen med. 

Rigtig god lytning.


Skrevet af

Rasmus Møller

Rasmus Møller har de sidste 18 år udfordret og hjulpet ledere med noget på hjerte til at skabe holdbar performance i deres organisationer. Typisk i den elitære del af forskellige sektorer som private equity, avanceret service, rumforskning, medier, elitesport og ingeniørkunst både herhjemme og internationalt.