Skip to content

Fyrtårn i præstationen – og lidt om meningen med livet

Fyrtårn i præstationen – og lidt om meningen med livet

Tema

8. april 2021

Det var søndag den 9. juni 2019. Jeg fik beskeden, at min gode veninde Anja var sovet ind efter ti måneders kamp mod aggressiv brystkræft. Anja var først i 30’erne og havde to små børn sammen med sin mand Bo. 


Den netop overståede påske fik mig – som altid i højtiderne – til at mindes de mennesker, der har betydet meget for mig i mit liv, men som desværre ikke er her mere. En af dem er Anja.

I kirken, til Anjas begravelse, havde Anja bedt sin niece om at synge Coldplays sang “Fix You”.  

Anja havde altid støttet niecen og fortalt hende, hvor god hun var til at synge, også når niecen selv ikke syntes, hun var så god. Så det var på en og samme tid sørgeligt at lytte til niecens smukke version af sangen, men samtidig med en solstråle i hjertet, da det fortalte rigtig meget om, hvilken person Anja var. 

Anja var et menneske, der tilbød sig, når mennesker i hendes nærhed havde brug for hende. Hun lyttede og havde altid nogle gode indsigter, hun kunne dele. Anja havde godt styr på sine værdier.

I mine øjne havde Anja ikke alene et fyrtårn i sin tilværelse i forhold til, hvad hun mente var vigtigt, og hvordan hun ønskede at leve sit liv. Hun var et fyrtårn for andre, som kunne bruge hende til at se op til at få hjælp til at sætte en retning gennem. 

Med denne artikel ønsker jeg at sætte fokus på vigtigheden af at have et fyrtårn, der hjælper dig med at kende forskel på, hvornår du er på rette vej, og hvornår du måske er ‘kommet på afveje’ i forhold til at opnå det, du vil. Og hvem ved, måske endda være et fyrtårn for andre.

I min hverdag, i arbejdet med mennesker, der ønsker at præstere på højeste niveau inden for deres fag eller sport, møder jeg mennesker, der kun sjældent har gjort sig klart, hvad der egentlig er vigtigt for dem i deres liv. Ofte handler det for dem om konkrete og mere kortsigtede mål eller resultater som sejre i stævner eller turneringer, eller om ønsket om et bedre eller mere prestigefyldt job, eller evnen til at fylde sin rolle ud på en endnu bedre måde, osv. 

Det kan jeg også sagtens hjælpe dem med. Men ikke før vi har talt om, hvad de ellers drømmer om, og hvilke kerneværdier de egentlig har som deres egne, og hvordan disse ting kan spille sammen med det konkrete mål, de har sat sig. Årsagen til dette er en overbevisning om, at for at kunne præstere på dit allerhøjeste niveau skal der være balance mellem dine kerneværdier og dine handlinger, da der ellers opstår dissonans, som betyder, at hvis du handler i modstrid med dine kerneværdier, så bliver du ikke opfyldt af resultaterne, uanset hvor gode de end måtte blive. Og når vi skal handle i uoverensstemmelse med vore kerneværdier, så vil der hele tiden ligge en usikkerhed eller en tvivl med hensyn til vores adfærd, som ofte kræver for meget af vores mentale kraft, til at vi faktisk kan præstere vores bedste.

Det er her, begrebet fyrtårnet kommer ind. Jeg bruger fyrtårnet som et billede på, hvilken retning du skal styre efter. Men fyrtårnet er ikke de konkrete resultatmål. Fyrtårnet handler i stedet om, hvad der kendetegner den præstation, du ønsker at levere. Her skal jeg nok præcisere forskellen på resultat og præstation.

Præstation er de ting, du selv har kontrol over. Resultat er et biprodukt af de ting, du gør, og som du ofte kun har begrænset indflydelse på. Ofte er resultatet også afhængigt af mange andre og udefrakommende faktorer, som eksempelvis en modstander i sporten, trænerens dispositioner eller medspilleres præstation. Det kan også være en kundes beslutningsproces eller konkurrenters adfærd, der spiller ind på, om du får de resultater, du ønsker dig. Du kan altså godt præstere uden at opnå de ønskede resultater og omvendt. Altså opnå resultater uden at have følelsen af at have præsteret.

Øvelsen med at lære sine fyrtårn at kende er ikke altid så triviel, som den måske lyder. Det at gøre sig klart, hvad du gerne vil stå for, og den betydning det har for, hvordan du agerer i verden, kræver ofte, at du konfronterer dig selv med alle de gange i dit liv, hvor du ikke har ageret i overensstemmelse med dine værdier og drømme. Eller hvor du har ladet andre diktere din ageren på dine vegne. Med andre ord, hvor du ikke har “præsteret”.

Når jeg taler om dine fyrtårne i flertal, så handler det om, at du i praksis vil have det, vi med andre ord kunne kalde for overordnede mål og delmål. I vores kontekst tilstræber vi således at skabe sammenhæng mellem dine store fyrtårne og de mindre fyrtårne, der skal hjælpe med at sætte kursen og bliver til “skridt på vejen” mod de mere overordnede målsætninger, du kan have for at præstere.

Med dette in mente, så vil jeg gerne invitere dig til at tænke over, hvad der kunne være et fyrtårn i dit performer-liv netop nu. Hvilke retninger sejler du i? Og hvorfor lige dem?

Samtidig kunne det være en overvejelse værd at reflektere over, hvad der måske er dine kerneværdier. Hvad vil du ikke gå på kompromis med i forhold til, hvad du vil stå for som menneske?

Når du har du gjort begge dele, tænkt over fyrtårnet og over kerneværdierne, så kan din næste overvejelse måske være, hvordan disse ting egentlig harmonerer med hinanden. Hvordan bringer du dine kerneværdier i spil, så du, når du rammer fyrtårnet, kan se tilbage på en “præstation” i tråd med dine værdier og med tilfredsstillelsen af, at du har været karakterstærk og tro mod dig selv på vejen? At du har præsteret. Uanset om du nåede 100 % i mål med resultaterne.

Og når du så står ved fyrtårnet, så kan du beslutte dig for, hvordan dit næste fyrtårn skal se ud, og hvor langt ude i horisonten det skal befinde sig. Herfra kan du så starte næste etape. 

Mens du tænker over, om dette med et fyrtårn kunne være noget for dig, så er her teksten til Coldplay-sangen, jeg nævnte i starten. Og også et link til YouTube, hvor du kan høre den smukke sang. Måske kan den tjene til inspiration? Eller måske er det bare en smuk sang, du kan nyde. Det er dit valg.

For mig personligt håber jeg, at den dag jeg selv skal forlade denne jord, vil jeg tænke tilbage på, i hvor høj grad jeg levede et liv i overensstemmelse med mine værdier, og at jeg håber at have sat positive spor hos andre mennesker, præcis som Anja har gjort hos sin niece og hos mig. Hvis jeg lykkes med det, vil jeg være tilfreds og føle, at jeg har præsteret.


Fix you

Af Coldplay


When you try your best, but you don’t succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can’t sleep
Stuck in Reverse

And the tears come streaming down your face
When you loose something you can’t replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you’re too in love to let it go
But if you never tried you never know
Just what you’re worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down your face
When you lose something, you cannot replace
Tears stream down your face and I
Tears stream down your face
I promise you, I will learn from my mistakes
Tears stream down your face and I

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you


Skrevet af

Anders arbejder hovedsageligt med erhvervskunder, hvor han bistår ledere med at udvikle og implementere deres forretningsstrategier. Det sker både i form af workshops og design såvel som af praktisk arbejde i og med teams. Desuden hjælper Anders både erhvervsledere, specialister, trænere og professionelle sportsudøvere som personlig coach.

Anders er oprindeligt uddannet i økonomi og datalogi fra CBS.