Skip to content

Hvordan konkurrerer man med de rige, hvis man ingen penge har?

Hvordan konkurrerer man med de rige, hvis man ingen penge har?

Tema

20. maj 2021

Gå til kanten – den karakterløse og velafrettede skaber intet stort.


Midt i Sverige ligger fodboldklubben Östersunds FK, som for indtil fire-fem år siden var relativt ukendt i international fodbold. Klubben havde frem til oprykningen til den bedste svenske fodboldrække i 2016 rodet rundt i divisionerne under, uden at gøre større væsen af sig, og selve byen Östersund har heller ikke tradition eller historik for international elitefodbold. Læg dertil, at klubben har et meget lille budget.

Alligevel er det lykkedes klubben at markere sig i international fodbold, kulminerende med en 1/16-finale i Europa League i sæsonen 2016/17, hvor holdet blev slået ud af Arsenal.

Men hvordan kan en klub som Östersunds FK ende med at spille lige op mod nogle af de største klubber i Europa, som har traditioner, og ikke mindst 10-20 gange så store budgetter?

Svaret skal ifølge klubben selv findes gennem deres uortodokse tilgang til fodbold og spillerudvikling. 

Det hele startede, da klubben rykkede ned i fjerde division. Her satte de ledende skikkelser sig sammen for at finde frem til, hvad de ville med klubben, og hvordan det skulle gøres. De analyserede på fodboldverdenen og kom til konklusionen, at stort set alle klubber så strukturmæssigt ens ud, og at de trænede på samme måde, hvilket betød, at hvis Östersunds FK gjorde det på samme måde som de andre klubber, ville det i sidste ende blive økonomi, der afgjorde, hvor langt de kunne komme. Og det ville ikke være langt.

I stedet har klubben prøvet at tænke anderledes omkring bl.a. spillerudvikling, og har sat kulturen i centrum. Men ikke kun organisationens kultur – de har også sat kulturel dannelse på skemaet gennem det, de kalder et ”Culture Academy”, hvor spillerne udfordres kunstnerisk, bl.a. med bogskrivning og ved at danse ballet. Alt sammen for at udvikle mod på banen, sammenhold og hjælpsomhed i svære tider, samt beslutningstagning under pres.

Hvordan de gør, og hvorfor de har valgt at gå den vej, kan du høre om i denne 10-minutters video, hvor folkene bag fortæller om deres tanker.

Den er helt klart et kig værd, hvis du savner inspiration til anderledes tænkning for at skabe en konkurrencefordel.



Skrevet af

Mikkel arbejder som talentudviklingskonsulent, og hjælper talentfulde og professionelle atleter, trænere, hold, klubber og organisationer med at øge deres viden, færdigheder og præstationer gennem sports- og præstationspsykologi.