Skip to content

Headspace – en genvej til meditation

Headspace – en genvej til meditation

Tema

17. juni 2021

Meditation vinder stadig større anerkendelse som en vigtig komponent i et balanceret liv. De videnskabeligt dokumenterede positive effekter omfatter blandt andet reduktion af stress, angst og depression, bedre søvn og styrket koncentrationsevne, nærvær og empati. Kvaliteter som efterstræbes af både almindelige mennesker og ambitiøse performere.

Meditation handler om at træne sin opmærksomhed og evne til at være til stede i nuet. Fx ved at sætte sig ned og fokusere på åndedrættet, kropslige fornemmelser eller lyde i omgivelserne. Det er ikke spor kompliceret. Til gengæld er det virkelig svært for de fleste af os, fordi vores pulserende liv med travlhed, distraktioner og konstant lokkende smartphones fremelsker en hjerne i overdrive. Derfor har vi brug for meditation. Derfor er meditation så pokkers svært. 

I den brusende informationsstrøm flyder markedet over med meditationstilgange, kurser, apps og gratis guidede meditationer på internettet. Mange steder gøres meditation til noget mystisk og esoterisk, som kan give spirituelle indsigter og transcendental bevidsthed. Det kan det også, men det er de færreste af os forundt, og langtfra det vigtigste formål med meditation. Det kan føles uoverskueligt og forvirrende at finde vej i junglen. Hvordan kommer jeg godt i gang med at meditere?

Når jeg coacher high performere eller hjælper folk i min psykologiske klinik, er min anbefaling klar. Jeg foreslår så godt som altid, at man starter sin meditationspraksis via www.headspace.com. Headspace er et meditationsunivers, som blev grundlagt af den tidligere buddhistiske munk Andy Puddicombe for lidt over ti år siden med en mission om at styrke verdens sundhed og lykkefølelse. I dag er Headspace en verdensomspændende virksomhed, som ud over at arbejde for sin mission utvivlsomt tjener mange penge. For selvom appen har nogle gratis introduktionsmeditationer, skal man betale et månedligt eller årligt abonnement på lidt under tusind kroner for at få adgang til det samlede bibliotek. Når jeg alligevel anbefaler den investering, er det især af disse to grunde:

  1. Headspace-universet er overskueligt og pædagogisk. Via finurlige animationsvideoer indføres man i grundlæggende pointer og teknikker i meditation. Headspace omtaler både egen forskning og nogle af de mest interessante resultater omkring meditation fra anerkendte universiteter og forskningsmiljøer. Det skaber en tilgang til meditation, som hverken er mystisk eller kompliceret, og samtidig underbygges troværdigheden i værdien af meditation. Det giver tillid til processen, hvis man endnu ikke selv har mærket fordelene på egen krop. 
  • Via korte kursusforløb tages man i hånden og får hjælp til at bygge et stillads om sin daglige meditationspraksis. Appen har en masse tematiske kurser med så forskellige overskrifter som stress, graviditet, selvværd, økonomi og meget andet. De kan måske være hjælpsomme for nogle, men set fra mit perspektiv ligger Headspaces egentlige værdi i den basale indføring i meditation, som faktisk betyder, at man relativt hurtigt bliver i stand til at slippe appen (og dermed abonnementet) og kan meditere på egen hånd. 

For nylig har Headspace lavet en programserie på otte afsnit, som kan streames på Netflix. Hvert afsnit er ca. 20 minutter langt og indeholder både undervisning i meditation og en guidet meditation. Hvis man har et Netflix-abonnement, kan man opnå mange af de samme fordele som i appen, ved fx at se et afsnit og de efterfølgende tre-fire dage spole hen til den guidede meditation, som ligger sidst i udsendelsen. På den måde kan man bygge sit eget kursusforløb på fire-fem uger. 


Skrevet af

Mikkel har gennem sine mere end 18 år som erhvervspsykolog arbejdet med udvikling af individer, teams og organisationer i internationale miljøer i erhvervslivet. I dag har han særligt fokus på at hjælpe mennesker med at finde nye veje til at leve et ambitiøst liv, der hænger ordentligt sammen. Han henter gerne inspiration fra sit arbejde som klinisk psykolog og kropsterapeut og andre ukonventionelle tilgange til personlig udvikling.