Skip to content

Er du Chimp eller Champ?

Er du Chimp eller Champ?

Tema

1. januar 2021

Spørgsmålet er simpelt: Er du Chimp eller Champ? Til gengæld indeholder svaret nærmest uendeligt mange dybder. 

Som et præsterende menneske vil du ofte finde dig selv i situationer, der kræver, at du træffer svære valg. At træffe valg i denne kontekst betyder, at du handler beslutsomt og målrettet. Det er i den forbindelse, vi taler om Chimp- eller Champ-adfærd.

Chimp-adfærd handler om de situationer, hvor du lader dine følelser tage fuld kontrol over dine beslutninger og dermed fjerner dig fra dine mål og ambitioner. Champ-adfærd handler om de situationer, hvor du på trods af dine følelser alligevel handler i overensstemmelse med dine mål, værdier og ambitioner. 

Som illustration af fænomenerne Chimp og Champ vil jeg gerne dele denne video med dig. Her kan du se dem udfolde sig letgenkendeligt for os alle. Min anbefaling vil være, at du undervejs i videoen stiller dig selv spørgsmål som eksempelvis, hvornår du selv udviser Champ-adfærd eller Chimp-adfærd, og hvilke følelser og indre dialoger du har med dig selv. Hvad får dig til at handle på den måde, du gør? Ville du springe, hvis du aldrig havde prøvet det før? Hvad er dine personlige “timeter-vipper”, hvor du bliver udfordret af din Chimp?

Er du Chimp eller Champ?


Følelser er tæt forbundet med både beslutning og handling, uanset om du udviser Chimp- eller Champ-adfærd. Det kan du læse mere om i vores artikel: Følelser i et performerliv.

Læs mere:

  • The Chimp Paradox, the Mind Management Programme for Confidence, Success and Happiness, prof. Steve Peters
  • Thinking Fast and Slow, Daniel Kahnemann
  • Predictably irrational, the hidden forces that shape our decisions, Dan Ariely 
  • Præstér under pres, Kristoffer Henriksen og Jakob Hansen
  • Ubehag, doubleyou 

Anders arbejder hovedsageligt med erhvervskunder, hvor han bistår ledere med at udvikle og implementere deres forretningsstrategier. Det sker både i form af workshops og design såvel som af praktisk arbejde i og med teams. Desuden hjælper Anders både erhvervsledere, specialister, trænere og professionelle sportsudøvere som personlig coach.

Anders er oprindeligt uddannet i økonomi og datalogi fra CBS.